FOOTBALL BOOT SALE – Tot 60% korting op geselecteerde voetbalschoenen WINKEL NU

Hoe kies je de juiste voetbal voor kinderen en volwassenen?

Met een beetje fantasie kan alles een voetbal zijn. Wie op zoek is naar een gewone voetbal, moet echter antwoorden weten op een paar basisvragen. Omdat er een verscheidenheid aan maten en soorten voetbal is. Wie, waar/op wat en hoe vaak ermee zal spelen zijn de belangrijkste.

Een voetbal op maat

De maten van voetballen gaan van 1 tot 5. De kleinste voetballen zijn voornamelijk bedoeld voor kinderen, omdat ze gemakkelijker te besturen zijn en het is gemakkelijker voor het lichaam, omdat ze lichter zijn.

  •  Een voetbal maat 5: is over het algemeen de meest gebruikte voetbal. Deze worden gebruikt voor competitiewedstrijden van kinderen vanaf 12 jaar. Het is echter geen uitzondering wanneer jongere kinderen met een bal van dit formaat spelen. De diameter van een voetbal maat 5 is ongeveer 22 cm. Het gewicht van ballen van maat 5 varieert van ongeveer 410 tot 450 g. De enige uitzonderingen zijn lichtgewicht ballen voor voetbal op blote voeten op het strand. En zaalvoetbal ballen, gewijd aan zaalvoetbal. Die zijn een beetje kleiner (ondanks dat ze als maat 5 zijn gelabeld) en een beetje zwaarder om een ​​lagere bounce te hebben.
  • Een voetbal maat 4: gebruikt voor trainingen en wedstrijden van kinderen van 8 tot 12 jaar. Doorsnede: bijna 21 cm. Iets lichter, ongeveer 350 gram.
  • Een voetbal maat 3: voor 8-jarigen en jonger. Doorsnee: 19cm. Het gewicht ligt in dit geval rond de 290 g.
  •  Een voetbal maat 2 en 1 (diameter ca. 15 cm) gewijd aan de jongste ballers. Door hun formaat kun je ze eigenlijk overal mee naar toe nemen, dus ook een perfect cadeau, souvenir en een geweldig hulpmiddel om je techniek te verbeteren.

Je kunt ook een speciale maat 4,5 tegenkomen als je op zoek bent naar freestyle-ballen. Deze Vaardigheidsballen zijn iets kleiner en plakkeriger, dus het is gemakkelijker om er trucjes mee uit te voeren.

Een voetbal per oppervlakte

Ja, voetbal kan in principe overal en met alles worden gespeeld, daarom is het zo populair. Echter, spelen met de bal op het juiste oppervlak, waarvoor hij gemaakt is, verlengt de levensduur en verbetert in sommige gevallen ook de spelervaring.
Losstaand van Vaardigheidsballen voor freestylen, waarbij de bal meestal in de lucht is, zijn er futsal ballen. Iets zwaarder en met een lagere bounce, gebruikt voor zaalvoetbal. Dan zijn er lichtgewicht ballen, ontworpen om met blote voeten op het strand te spelen. Er zijn ook duurzamere voetballen, die het spelen op beton kunnen verdragen. De meest voorkomende zijn nog steeds voetballen voor grasvelden.

Een voetbal van kwaliteit

De juiste vorm, maat, gewicht, druk en behoud van deze criteria in de tijd, maar ook veerkracht, balans en wateropname. Dit zijn de statistieken die de FIFA in acht neemt als het gaat om het toekennen van hun balkwaliteitscertificeringen. Een voetbal kan een van de volgende drie krijgen.

Voetbal certificeringenloga certifikátů kvality FIFA

1. De hoogste kwaliteit van een voetbal wordt gegarandeerd door de FIFA QUALITY PRO sticker. Alle premie wedstrijdballen hebben het Alle professionele competitie- en internationale wedstrijden, inclusief de Champions Leagues en World Cups worden hiermee gespeeld. Ook eliteteams trainen natuurlijk met hen mee. Hun prijskaartje begint ergens rond de €80.

2. Tweede kwaliteitsniveau is de FIFA QUALITY sticker. De meeste van deze voetballen zijn te vinden in de trainingsballen sectie. Ze zijn ook zeer geschikt voor competitiewedstrijden van niet-professionele categorieën. Het is de gulden middenweg in de prijs-kwaliteitverhouding.

3. Dan is er nog de IMS (International Matchball Standard). Deze sticker garandeert dat de bal voldoet aan de basis FIFA-eisen voor een kwaliteitsbal. Deze voetballen zijn voornamelijk vrijetijds- of trainingsballen.


De goedkoopste voetballen hebben geen kwaliteitsstickers. Dat betekent niet per se dat ze van slechte kwaliteit zijn, omdat de FIFA-test vrijwillig is en het van individuele fabrikanten afhangt of ze geïnteresseerd zijn in het verkrijgen van het voor het specifieke product. Verschillende andere aspecten worden ook weerspiegeld in de prijs van alle ballen. Bijvoorbeeld de gebruikte materialen en de productiewijze.

Een voetbal op materiaalsoort

Een voetbal bestaat uit twee hoofdonderdelen. Zowel de binnen- als buitenkant kunnen op verschillende manieren en uit verschillende materialen worden geproduceerd, wat direct invloed heeft op de prijs.

Het binnenste deel - blaas
Het binnenste deel van een voetbal - blaas - kan van latex, butyl of rubber zijn.
Een latex blaas wordt het beste gebruikt 
wedstrijdballen. Het biedt het beste contact, vluchtpatroon en heeft een hoogwaardige bounce. Het moet vaker worden opgeblazen in vergelijking met de butylblaas. Butylblazen worden meestal gebruikt voor: trainingsballen en ook een paar wedstrijdballen. Ze houden de druk beter vast en zijn op lange termijn ook duurzamer dan die met latex binnenkant. Vluchtpatronen zijn nog steeds erg goed. Ze zijn wel wat harder en zwaarder. De goedkoopste voetballen hebben een rubberen blaas binnen. Deze houdt de luchtdruk het langst vast en is behoorlijk duurzaam. Het zal niet zo'n goede contact- of vluchtpatronen bieden als de vorige twee.

Buitenlaag - oppervlak
Drie hoofdmaterialen worden, net als bij het binnenste deel, gebruikt voor de buitenste laag van een voetbal. PU - Polyurethaan, PVC - Polyvinylchloride, of een mengsel van beide.
De kwaliteit van de toplaag is bij de eerste aanraking te herkennen. Het beste contact met de bal wordt verzorgd door polyurethaan, dat een zachte laag op het oppervlak vormt. Bovendien hebben de moderne voetballen een fijn of grover oppervlaktepatroon dat het contact verder verbetert. Meestal zijn goedkopere ballen met een glad oppervlak misschien iets beter bestand tegen water, maar ze glijden weg op een nat oppervlak en zijn niet zo gemakkelijk te hanteren.

Voetballen volgens de productiemethode

Voetbal is altijd in ontwikkeling. De smaak ervan is de bal zelf. De bruinleren bal (die veel water kon opnemen en dat ook deed) werd geleidelijk herontworpen tot de algemeen afgebeelde voetbal, die er als volgt uitzag: ⚽ 32 zwart-witte panelen in de vorm van een vijfhoek. Geïntroduceerd in de jaren 70. Naarmate de tijd verstrijkt en de technologie evolueert, worden er verschillende ballen met minder panelen en met verschillende vormen en kleuren geïntroduceerd. Elke fabrikant komt met zijn eigen vorm en paneelindeling. Het belangrijkste verschil met het hedendaagse voetbal zit hem in de manier waarop de panelen met elkaar zijn verbonden.
Voetballen zijn onder te verdelen in naadloos en voetballen met zichtbare naden. Naadloze voetballen worden in elkaar gezet door middel van heat-sealing. Ze zijn duurzamer, waterafstotend en hebben een betere grip, wat een betere controle betekent. Degenen met zichtbare naden zijn met de hand of machinaal genaaid. De meest geavanceerde ballen worden geproduceerd door de combinatie van de twee.

Hoe zorg je voor een voetbal?

Een goede verzorging verlengt de levensduur. Dat geldt ook voor een voetbal. Het is goed om na een wedstrijd al het vuil te verwijderen, omdat dit de bovenlaag over een langere periode kan beschadigen. De metalen naald moet voor het opblazen worden bevochtigd (water of speeksel is voldoende) om de blaas of de klep niet te beschadigen. De druk in de bal moet ergens tussen de 0,6 en 1,1 bar zijn. De ideale druk voor een bepaalde bal kan direct bij de klep worden geschreven. Zo niet, of je hebt geen manometer bij je, ga op je gevoel af en blaas de bal niet te hard op, om de naden te beschermen. Bewaar je bal bij een kamertemperatuur boven de 15° C en laat de bal in de winter niet buiten staan, ook niet op de verwarming om op te drogen. En het allerbelangrijkste: gebruik de bal zo vaak als je wilt en geniet van het spel!