Goedkoop versus duur

Nike Zoom Mercurial Vapor 15

Laten we eerlijk zijn, het kan voor ons best lastig zijn om het juiste type laarzen te kiezen. Zoveel merken en modellen, en als klap op de vuurpijl zijn er niveaus voor elk model. Voeg kleuren toe en je hebt honderden opties om uit te kiezen. Gelukkig voor jou zullen we proberen enkele van de meest gestelde vragen te beantwoorden als het gaat om dure versus goedkope laarzen.
In dit artikel bespreken we misschien wel de meest populaire voetbalschoenen van allemaal, Nike Mercurial.  Laten we beginnen met de Elite-versie.

Nike Zoom Mercurial Vapor 15 Elite

Weet je hoe we horen over alle nieuwe technologie die Nike met elke Mercurial-lijn uitbrengt? Welnu, het Elite-laagmodel heeft ze allemaal. Een lichtgewicht Vaporposite+, een bovenwerk gemaakt van op textiel gebaseerd synthetisch materiaal bedekt met een dunne polyurethaancoating, is zacht, buigzaam en voelt strak en bijna op blote voeten aan. Aan de binnenkant zit de zachte Flyknit-stof om het comfort te verhogen. Net als alle recente Elite-modellen is hij uitgerust met ACC (All Conditions Control).
De grootste upgrade is de strijkzool. Voor de eerste keer ooit is het uitgerust met Nike's kenmerkende Air Zoom Unit, die 3/4 van de zool bedekt. Dat geeft je een veerkrachtig gevoel, iets wat we nog nooit hebben gezien. Het is altijd aan persoonlijke voorkeur, iemand houdt misschien van het meer harde, rauwe gevoel, maar we vinden de Air Zoom-zoolplaat behoorlijk revolutionair met het kleine "stuiteren" bij elke stap.
De tri-star noppen zijn een nieuwe toevoeging in vergelijking met de voorgaande jaren, die dezelfde agressieve tractie hebben als de oudere versies, maar het een beetje meer stabiliteit geven en de tractie zouden moeten verbeteren bij het bewegen in elke richting.
Met een gewicht van 186 gram is het niet verwonderlijk de lichtste laars van alle niveaus. Als je op een zeer competitief niveau speelt en je wilt de beste kwaliteit en premium materialen, zoek dan niet verder dan Nike Zoom Mercurial Vapor 15 Elite.

Nike Zoom Mercurial Vapor 15 Pro

Als we een niveau lager gaan, hebben we de Pro-versie. Het heeft NikeSkin op het bovenwerk, in tegenstelling tot Elite's Vaporposite+. Het is echter nog steeds een redelijk vergelijkbaar bovenwerk van textiel gecoat in een dunne polyurethaanfilm, zoals te zien is op het hoogste prijspunt. De afweging is een beetje zachtheid, maar het voelt nog steeds veel meer premium dan wat we gewend zijn van de dropdown-modellen. De Flyknit-achtige stof eronder is een beetje stijver op de Pro-versie, maar doet het werk nog steeds goed. Helaas beschikken de Pro's niet over ACC-technologie.
Het grootste verschil zit in de grootte van de Air Zoom-unit. De elite-versie verspreidt de luchtdruktechnologie over bijna je hele voet, terwijl de Pro's de Air Zoom alleen in het hielgebied hebben. Het veerkrachtige gevoel van de Elites is er gewoon niet, het voelt rauwer en als de vorig vorige Mercurial modellen. De hieleenheid voelt enigszins veerkrachtig aan, maar aangezien je het grootste deel van de tijd op je tenen doorbrengt, is het niet zo indrukwekkend als het duurdere alternatief.
Tri-star noppen en lay-out zijn en voelen hetzelfde als de Elites. Met een gewicht van 223 g is het aanzienlijk zwaarder.
Al met al, Nike Zoom Mercurial Vapor 15 Pro is een geweldig paar voetbalschoenen die een paar bochten snijden, maar nog steeds erg goed presteren. Het is perfect voor iedereen die niet op het hoogste niveau speelt en premium-achtige schoenen wil hebben met een kleiner budget.

Shop Pro

Nike Zoom Mercurial Vapor 15 Academy

De Academy-versie komt naar een nog goedkoper model en heeft ook een NikeSkin-bovenwerk, maar het patroon is meer lineair in plaats van het chevronpatroon zoals bij de hogere versies. Het heeft nog steeds de dunne polyurethaancoating, maar het is een beetje stijver en heeft nylon aan de binnenkant, iets wat gebruikelijk is voor de goedkopere modellen.
Zoals de hele lijn, heeft het ook de Air Zoom-eenheid, hoewel het opnieuw slechts een deel van het hielgebied is en zelfs kleiner is dan bij het Pro-model. Uiteindelijk is het effect er nauwelijks, dus we zouden niet hopen als je het Academy-model wilt krijgen en een aanzienlijk veerkrachtig gevoel op de impact wilt verwachten.
Tri-star noppen zijn zelfs hier aanwezig, maar alleen aan de buitenkant van de zoolplaat, met klassieke ronde noppen aan de binnenkant. Dat is vooral Nike's poging om de goedkopere versie meer multifunctioneel te maken, zowel voor natuur- als kunstgras. De tractie is niet zo prominent, maar het voelt nog steeds als een speedboot. Met een gewicht van 248 gram is het de zwaarste van het trio.
Kortom, Nike Zoom Mercurial Vapor 15 Academy is een goede instapschoen voor kinderen en recreatieve spelers. 

 


Shop Academy

De nieuwste modellen van de Mercurial-serie hebben aanzienlijke verbeteringen ondergaan in vergelijking met de voorgaande jaren, waarbij de lagere niveaus beter zijn dan ooit. De Mercurial-lijn van dit jaar moet zeker iedereen tevreden stellen, ongeacht het speelniveau of het budget. Welke krijg je?

Shop alle Nike Mercurial